marți, 27 aprilie 2010

din istoria Frantei - anii grei

asadar, cu Guillaume s-a cam terminat pentru vreo cateva sute de ani cu cuceririle franceze. esigur, au urmat ani de centralizari, cruciade, rasboia de succesiune, conflicte intre suveran si vasali. Franta ca stat le-a cam pierdut pe toate. Cele mai spectaculoase au fost in timpul razboiului de 100 de ani, cand englezii au luat la jefuit juamde Franta, urmariti respectuos de la distanta de armata regelui Frantei. Cand in sfarsit s-au lovit, francezii nu s-au mai ridicat. Istoria nu reuseste nici acum sa isi explice dezastrul de la Agincourt. Nici sagetile, nici terenul greu nu pot explica pe deplin aceasta enigma. Pur si simplu cred ca au murit de frica.
Ajungem la Ludovici si sarim direct la al 13-lea. Richelieu a centralizat statul, i-a facut armata si i-a alungat pe englezi din tara. Ludovic al 14-lea a facut armata respectiva praf in cateva razboaie si, desi n-a pirdut cine-stie-ce teritoriu (surprinzator pentru francezi) i-a facut pe englezi mare putere.
A urmat L15 care a reusit performanta sa piarda coloniile din America in favoarea englezilor (ce fraieri, si astia).
Pe L16 l-au decapitat revolutionarii, care au reusit performanta sa apere tara de interventionisti. La fiecare 3 infrangeri, cate o victorie decisiva. Armata se calea, poporul sarbatora libertatea. Nici nu stiau ei ca urma...
NAPOLEON!!!!.
Maine despre N

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu