duminică, 6 martie 2011

cat de departe poti sa mergi?

sa zicem ca esti un stat. Si unii cetateni au o problema cu modul in care se desfasoara treburile in statul respectiv. Ca nu-s locuri de munca, si aia si ailalta. Si uite cum intr-o zi au pus mana pe un oras, si au luat-o spre capitala, sa dea guvernul, presedintele, statul, jos. Guvernul trimite armata cu tancurile peste ei. E greu in Libia, nu? O fi, dar tocmai v-am povestit despre ultima mineriada... Si daca aia nu s-ar fi predat si iesea cu sange? Veneau puscasii marini olandezi pe ascuns si la noi?
E OK sa trimiti armata impotriva poporului rasculat, atunci cand toate celelalte mijloace au dat gres? Noi, de-aici zicem ca da. Statul trebuie aparat cu orice pret... sau nu?
Ma intreb cum se vede Libia azi fata de mineriada de acum cativa ani din Indonezia, sa zicem. Cred ca din Indonezia se vede cam la fel, doar ca fara sange. Da' asta e oricum specific national - noi ne "dam pe spate" repejor, cam ca francezii.
Daca in loc de Libia ar fi fost Marocul am fi tratat situatia la fel? Stim cu totii ca Gadhafi e un dictator terorist, dar cat de departe are voie un dictator sa mearga ca sa pastreze status quo-ul? Mai ales daca are si mult petrol? Are voie sa faca ceva? Pai, in Paris acum cativa ani cum a fost? Si cu toate astea nimeni nu l-a pus pe scaraotzki sa demisioneze. Eh, cred ca le-a fost frica sa nu se predea naibii totzi

Un comentariu:

  1. ...pai cum sa nu trimiti trupe sa aperi cele 60 de miliarde de barili de petrol de asuprirea regimului Gadhafi. Cum dau aia foc la prima sonda cum intra NATO peste ei. Ia sa vezi ce pace asigura NATO, si ce interimat linistit de vreo 8-10 ani, pana se golesc rezervele de petrol si pe urma ii lasa sa-i ia gaturile unii la altii ca prin Irak, ca deh fara petrol orice natiune o apuca imediat pe calea democratiei si stabilitatii si nu mai are nevoie de fortele de aparare a pacii.

    RăspundețiȘtergere